• Met de Google Pixel 8 Pro introduceert de techgigant heel veel AI-functionaliteiten in een smartphone.
  • Naast toepassingen van artificial intelligence heeft de 8 Pro meer nieuwigheden, zoals een Ultra-HDR-scherm en een thermometer.
  • Maar de vernieuwingen gaan gepaard met een hoger prijskaartje. Is de Pixel 8 Pro dat wel waard? Business Insider nam de proef op de som.
  • Lees ook: Levert de Fairphone 5 in op gebruikservaring om duurzaam te zijn?

Google doet al langer mee op de smartphonemarkt, maar nog niet zo heel lang in Nederland. De techgigant begon vorig jaar pas voor het eerst officieel smartphones te verkopen in Nederland met de Pixel 7-serie. Inmiddels zijn we een jaar verder en dat betekent een nieuw model: de Pixel 8.

Business Insider kreeg de kans om de nieuwe Pixel 8 Pro uit te testen.

Wat als eerst opvalt, is dat er weinig opvalt aan het nieuwe model. Het is nog steeds een rechthoek met een scherm dat vrijwel van rand tot rand loopt. En aan de achterkant vinden we nog steeds de camerabalk over de hele breedte.

Het belangrijkste verschil wordt duidelijk als je 8 Pro aanzet. Het scherm zou bijna geleverd moeten worden met een zonnebril, zo helder is het. De Pixel tilt HDR naar een nieuw niveau met Ultra-HDR en 2.400 Nits aan piek lichtopbrengst.

Ter vergelijking: dat is meer dan twee keer zoveel lichtopbrengst als een iPhone. Die blijft steken op 1.000 Nits.

Ultra HDR op de Pixel 8 Pro is indrukwekkend
Ultra HDR op de Pixel 8 Pro is indrukwekkend
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Hoewel dit heel mooi is tijdens het gamen of het kijken van video’s, merk je dan vooral dat de geluidskwaliteit uit de speakers nog steeds achterblijft bij andere telefoons in hetzelfde segment. Het klinkt nog wat blikkerig en hol. Ook was het voor ons soms lastig om gesprekken in video’s goed te kunnen volgen door het gebrek aan helderheid in het geluid.

Maar van dit alles merk je tijdens dagelijks gebruik (gelukkig) niet veel. Dan is het 6,7 inch OLED-scherm met variabele verversingssnelheid gewoon heel fijn. Al viel het wel op dat de optimale beeldverversing niet altijd even soepel schakelde. Het kan liggen aan apps die er niet voor geoptimaliseerd zijn, maar dat neemt niet weg dat onze ervaring tijdens het scrollen soms heerlijk soepel en soms wat schokkerig ging.

Over die apps gesproken, het is zo enorm prettig dat Google de Pixel met een vrijwel kale versie van Android start. Geen rare opsmuk of ‘bloatware’ die je eerst moet verwijderen, en ook geen zelfgemaakte user interface die de hele ervaring van de telefoon alleen maar verslechtert. Gewoon Android zoals we het het liefst willen zien. Simpel in te stellen, eenvoudig in de navigatie en vooral snel, heel snel.

De Google Pixel 8 Pro
De Google Pixel 8 Pro
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

AI, AI, en nog meer artificial intelligence

Naast het scherm is de andere grote vernieuwing de toevoeging van toepassingen van kunstmatige intelligentie. De Tensor G3-chip is in staat om veel van de AI-functionaliteiten lokaal uit te voeren, maar enkele zwaardere dingen, zoals videobewerking, gaat via een externe server. Dat maakt dat het bewerken tools op basis van artificial intelligence soms erg langzaam gaat.

Wij testten het vooral bij fotobewerking. Daarbij werkt het eigenlijk best snel en soepel. Zoek je bijvoorbeeld naar naar de verschillen in onderstaande foto’s? Hierop hebben we meerdere keren de AI van de Pixel 8 Pro losgelaten.

Foto's bewerkt met AI op de Pixel 8 Pro
Foto's bewerkt met AI op de Pixel 8 Pro
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Maar zoals met meer dingen, kwamen we erachter dat de demo van Google wel een beetje een erg rooskleurig beeld geeft van de mogelijkheden. Het invoegen, verplaatsen of verwijderen van bepaalde onderdelen in foto’s werkte vaker niet naar wens dan dat het een plaatje achterliet waar je de aanpassing niet op zag.

Een verplaatste kat zonder oor, een lucht die ineens bestaat uit bomen, of een simpele vlek die na het verwijderen de lijnen van de auto compleet verandert.

De AI-functionaliteiten zijn in onze optiek op dit moment dan ook vooral een leuke gimmick, maar niet iets waar je deze telefoon voor moet aanschaffen. Tenminste, nu niet.

Google belooft de functionaliteiten te blijven verbeteren en uitbreiden. En dat gaat mooi samen met de belofte dat deze telefoon maar liefst zeven jaar software-updates zal krijgen. Dat betekent dat de Pixel Pro 8 tot 2030 steeds een beetje beter wordt. Maar dan moet Google zich wel aan deze belofte houden, en daar bestaat nogal wat scepsis over onder experts.

Ook zonder AI maakt de Pixel 8 Pro goede foto's

Over de kwaliteit van de genomen foto’s kunnen we alleen maar positief zijn. Vooral in het donker presteert de Pixel 8 Pro erg goed, en ook overdag schiet je er zeker mooie plaatjes mee. Dankzij de 50 megapixel hoofdlens, 48 mp ultrawide-lens, 48 mp zoom-lens en 10,5 mp selfie-lens op de telefoon heb je aanzienlijk wat mogelijkheden.

Zo kun je naar wens in RAW schieten, of de hele sensor gebruiken. Normaliter schiet je 12 MP-foto’s met de lens, omdat de telefoon het beeld verkleint om de kwaliteit te verhogen. Ook maakt de grotere sensor het mogelijk om digitaal in te zoomen, als dat al nodig is naast de 5x optische zoom.

De camerabalk met nieuwe infraroodthermometer onder de flitser.
De camerabalk met nieuwe infraroodthermometer onder de flitser.
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Nog iets compleet nieuws, en iets wat nog nooit eerder op een smartphone is gezien: een infrarood thermometer. Jawel, de Google Pixel 8 Pro is de enige telefoon waarmee je de temperatuur van je warme chocolademelk kunt meten voordat je hem gaat drinken.

Fijn als je bang bent dat je anders je mond verbrandt, maar niet accuraat genoeg om dat daadwerkelijk te voorkomen. Het probleem is dat je de thermometer erg dicht bij het object moet houden om enigszins accuraat te kunnen zijn. En zelfs dan kan het nog tussen de 10 en 20 graden verschil opleveren.

We hebben het meerdere malen getest tijdens het koken met een voedselthermometer en de Pixel. Laatstgenoemde is leuk ter indicatie, maar meer ook niet.

Uiteindelijk zijn alle vernieuwingen tegenover de Pixel 7 natuurlijk zeer welkom. Maar daar tegenover staat ook een fikse prijsstijging. Waar de 7 Pro voor 900 euro te verkrijgen was, kost de 8 Pro net geen 1.100 euro.

Daarmee maakt Google het moeilijker dan ooit om voor de Pixel te kiezen. De Pixel 8 Pro is uiteindelijk gewoon een goede telefoon voor een concurrerende prijs die opvalt door een strakke Android-installatie en wat leuke AI-functionaliteiten.

LEES OOK: Is de Samsung Galaxy Z Fold 5 echt geschikt als mini-laptop voor je werk? We testten het uit